Ο J. Rousseau, ο κύριος εκπρόσωπος της αγωγής που εναρμονίζεται με τους νομούς της φύσης, θεωρούσε ύψιστη την πρόσφορα της στη διαπαιδαγώγηση του ανθρώπου και υποστήριζε ότι «πρέπει να φέρουμε τα παιδιά μας στη φύση και να τα αφήσουμε εκεί ελεύθερα να διαβάσουν από μόνα τους το ανοιχτό βιβλίο της». Και τα παιδιά έχουν πολλά να διδαχτούν από το βιβλίο αυτό.
Το καταπράσινο αγρόκτημα μας ή αλλιώς ο "μικρός μας παράδεισος" βρίσκεται 20 λεπτά απο το σχολείο μας και περικλείεται από πολλά είδη φυτών και δέντρων όπως κερασιές,βυσσινιες, φλαμουριές ,αχλαδιές,βερικοκιές, πλατάνια, λεύκες, τριανταφυλλιές,βελανιδιές, αρωματικά φυτά κ.α, Ακόμα στο περιβόλι μας υπάρχουν πολλά είδη λαχανικών όπως ντομάτες, κρεμμύδια, πατάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, και πολλά άλλα ανάλογα με την εποχή τους. Τα παιδιά μπορούν να μάθουν τόσα πολλά και να διασκεδάσουν μέσω της κηπουρικής . Η κηπουρική περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές δραστηριότητες είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθουν να αναλαμβάνουν ευθύνες.
Η κηπουρική μπορεί επίσης να είναι ένα φανταστικό πείραμα, καθώς απαιτεί τη διαχείριση ξηρής γης, λάσπης, ακόμη και σκουληκιών ή εντόμων και τη χρησιμοποίηση πολλών αισθήσεων όπως η αφή και η όσφρηση, ενώ είναι ένας καλός τρόπος να καλλιεργήσουν φυσικά την υπομονή τους, περιμένοντας και παρακολουθώντας τα φυτά να μεγαλώσουν!
Έρευνες υποδεικνύουν ότι η κηπευτική ενισχύει τις δεξιότητες της αυτοπεποίθησης, της συνεργασίας και της επικοινωνίας, και εάν αυτό εφαρμοστεί πιστά ωθεί τα παιδιά στην κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών. Τα παιδιά στο κτήμα μας έχουν την ευκαιρία να έρθουν κοντά στη φύση να την ανακάλυψουν,να την εξερευνήσουν και να παίξουν με την ψυχή τους, πάντα κάτω από την επίβλεψη και φροντίδα του καταρτισμένου μας προσωπικού.
ΩΦΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΑΦΗΣ ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ, ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ:
Μια βόλτα στο φυσικό περιβάλλον ενισχύει την ανάπτυξη, την ψυχολογία και την υγεία τους με αμέτρητους τρόπους!
Ακονίζει τη φαντασία. Η έλλειψη δομής και ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του φυσικού περιβάλλοντος κάνει την παιδική φαντασία να καλπάσει. Και αυτό δεν είναι καθόλου ασήμαντο: Η ισχυρή φαντασία συνδέεται με τη δημιουργικότητα, την εξυπνάδα, την ανάπτυξη γνωστικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, την κριτική σκέψη, τη δημιουργία στόχων και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.
Προωθεί τη διαχείριση ρίσκων .Όσο και αν σας τρομάζει η τάση του παιδιού σας να κάνει παράτολμες κινήσεις, η επαφή του με τον (ελεγχόμενο) κίνδυνο είναι απαραίτητη για την ανάπτυξή του. Είναι ο μόνος τρόπος να μάθει να διαχειρίζεται τα συναισθήματα του φόβου και του θυμού, να αξιολογεί τις δυνατότητές του να ανταπεξέλθει στις εκάστοτε καταστάσεις και να αντιδρά με κατάλληλο τρόπο σε διαφορετικά ερεθίσματα. Φυσικά, πρέπει πάντα να φροντίζετε να επιβλέπετε το παιδί ώστε να μην απειλείται ποτέ η σωματική του ακεραιότητα.
Παρέχει ευκαιρίες για εξερεύνηση. Ένα δάσος μπορεί να ενεργοποιήσει άψογα την φυσική τάση των παιδιών να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους, δίνοντάς τους μάλιστα την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν όλες τους τις αισθήσεις για αυτό το σκοπό. Έτσι, εκτός από τις γνωστικές δεξιότητες που αναπτύσσουν, ενισχύεται και ο συντονισμός των μεγάλων μυών του σώματός τους, αλλά και της κίνησης των ματιών και των χεριών τους.
Τα βοηθά να συγκεντρωθούν Έρευνα σε παιδιά με ΔΕΠΥ έδειξε πως η ικανότητά τους να εστιάζουν την προσοχή τους βελτιώθηκε σημαντικά μετά την επαφή με τη φύση. Είναι λογικό: Σε έναν κόσμο γεμάτο εικόνες που εναλλάσσονται με φρενήρεις ρυθμούς και πινακίδες που αναβοσβήνουν, η ηρεμία ενός καθαρού ουρανού ξεκουράζει το μυαλό των παιδιών. Λειτουργεί ως αγχολυτικό Είτε το πιστεύετε είτε όχι, πολλά παιδιά βιώνουν έντονο άγχος και στρες. Μια βόλτα στη φύση μειώνει την πίεση του αίματος, τους καρδιακούς παλμούς, την ένταση που συσσωρεύεται στους μυς, αλλά και την κορτιζόλη, δηλαδή την ορμόνη του στρες. Ενισχύει την υγεία Τα παιδιά που παίζουν συχνά στη φύση έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να διατηρούν ένα σταθερό βάρος, να έχουν καλή κυκλοφορία του αίματος αλλά και να λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D ώστε να «χτίσουν» δυνατά κόκαλα. Εκτός από όλα αυτά τα οφέλη, η επαφή τους με τους μικροοργανισμούς που ζουν στο φυσικό περιβάλλον είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού ανοσοποιητικού συστήματος.
Τα κάνει να συμπεριφέρονται καλύτερα. Είναι γνωστή η σύνδεση της βιταμίνης D με την καλύτερη διάθεση – και της απουσίας της με την αυξημένη πιθανότητα κατάθλιψης σε παιδιά και ενήλικες. Εκτός αυτού, η επαφή με τη φύση βοηθά τα παιδιά να κοιμούνται καλύτερα. Αυτό συμβαίνει γιατί η έκθεσή τους σε φυσικό φως, αντί για το τεχνητό που εκπέμπεται από τις οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών, βελτιώνει και ρυθμίζει τα επίπεδα μελατονίνης στον οργανισμό, με αποτέλεσμα τον ποιοτικό, αναζωογονητικό ύπνο. Και δεν περιμένετε εμάς να σας πούμε πόσο επηρεάζει η κούραση τη συμπεριφορά των παιδιών.
Πηγη: all4mama.gr & pathfinder.gr