Τo forest school εφαρμόζει ένα πολυδύναμο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο διδάσκεται με σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας ,χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός σύγχρονων εκπαιδευτικών μεθόδων διδασκαλίας (ο οποίος επιλέγεται από την εκπαιδευτικό ανάλογα με την δυναμική της ομάδας) όπως είναι:
ΠΑΙΓΝΙΩΔΗΣ ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Το παιχνίδι είναι το μέσο που προσφέρει τη δυνατότητα στα παιδιά να εξερευνούν τον περιβάλλοντα χώρο, να πειραματίζονται, να ανακαλύπτουν προβλήματα και να προσπαθούν να τα λύσουν, να αξιοποιούν την περιέργεια και τη δημιουργικότητά τους, να κάνουν επιλογές και να προβαίνουν σε εφαρμογή των δικών τους ιδεών με το δικό τους τρόπο και ρυθμό.
ΟΜΑΔΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ Είναι η μέθοδος που προάγει την συνεργασία την αυτενέργεια, τον αυθεντικό τρόπο σκέψης, τη γνώση, τα συναισθήματα, καθώς και τη δράση των παιδιών. Η ομαδοσυνεργατική διδασκαλία ωφελεί πολλαπλώς :δίνει την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά να συμμετέχουν ενεργητικά, καλλιεργεί σχέσεις φιλίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών. Βοηθά στην εξωτερίκευση συναισθημάτων .Ωθεί στην αυτοέκφραση και αυτονομία .
ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Η διαθεματική προσέγγιση της γνώσης είναι μια οργανωμένη, προγραμματισμένη εμπειρία μάθησης, η οποία δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα μιας ενοποιημένης γνώσης που συνδέεται με ένα συγκεκριμένο θέμα. Οι θεματικές προσεγγίσεις είναι οι διερευνήσεις θεμάτων που επιλέγει η εκπαιδευτικός, η οποία προσχεδιάζει την πορεία τους και καθορίζει τη χρονική τους διάρκεια. Η έμφαση εδώ δίνεται στις μαθησιακές επιδιώξεις που θέτει η εκπαιδευτικός.Το πιο σημαντικό είναι ότι η διαθεματική προσέγγιση αντανακλά μια αντίληψη για τη μάθηση, στο πλαίσιο της οποίας τα παιδιά εμπλέκονται δυναμικά στη μαθησιακή διαδικασία.
ΜΕΘΟΔΟΣ PROJECT Τα Σχέδια Εργασίας – Projects είναι διερευνήσεις θεμάτων που αναδύονται από τα ίδια τα παιδιά, τα οποία καθορίζουν τη διαδικασία σχεδιασμού, οργάνωσης και υλοποίησης του θέματος, στο πλαίσιο συζητήσεων που αναπτύσσονται με την υποστήριξη και την ενθάρρυνση της εκπαιδευτικού. Οι στόχοι των σχεδίων εργασία προκύπτουν από τις ιδέες και τα ερωτήματα των παιδιών που μετατρέπονται σε δράσεις, η χρονική διάρκεια των οποίων συνδέεται άμεσα με τη διατήρηση του ενδιαφέροντος των παιδιών.Η μέθοδος Project είναι μια ανοιχτή διαδικασία μάθησης και μπορεί να αποτελέσει τον κύριο άξονα της μαθησιακής εμπειρίας των παιδιών, καθώς προσδίδει νόημα στη σχολική γνώση και την καθιστά ενδιαφέρουσα και ευκολότερη στην κατανόηση.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ Η βιωματική μάθηση στηρίζεται στο παιδοκεντρικό μοντέλο μάθησης, που τοποθετεί το παιδί στο κέντρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας δίνοντας του την ευκαιρία να αναπτύξει μέσα από το παιχνίδι, την επικοινωνία, τη συνεργασία και δεξιότητες, κοινωνικές, νοητικές, αισθητηριακές, κίνησης και λόγου. Η βιωματική μέθοδος επιδιώκει την ενεργό συμμετοχή των παιδιών στη μάθηση θεωρώντας σημαντικές τις συναισθηματικές αντιδράσεις, τις ερωτήσεις και απορίες των παιδιών που συζητιούνται ελεύθερα στην τάξη